Čaj za 7500 EUR! Čo je čaj Pu erh?
3 min read

Čaj za 7500 EUR! Čo je čaj Pu erh?

Čaj za 7500 EUR! Čo je čaj Pu erh?

V MESTE MENGHAI V PROVINCII YUNNAN SA NACHÁDZA NÁRODNÝ VÝSKUMNÝ ÚSTAV ČAJU. TAM SOM PRED NEDÁVNOM ZAVÍTAL. VŠETKO ČO SOM SA DOZVEDEL MÁM SPÍSANÉ A PRIPRAVENÉ NA DLHÚ SÉRIU ČLÁNKOV O ČAJI. DNES ZAČÍNAM JEDNYM ŠLECIÁLNYM A ZÁROVEŇ MOJIM OBLÚBENÝM ČAJOM. ČAJOM PU ERH…

Poznámka k transkripcii: Názov Pu erh je z angličtiny, je však u nás bežne používaný. Správny prepis do medzinárodnej transkripcie Pinyin je pu er, po čínsky sa píše 普洱. V českej transkripcii je správne Pchu-er. V tomto článku sa držím najčastejšie používaného názvu Pu erh, i keď nie je technicky u nás správny.

Čaj Pu erh sa vyrába z veľko-listej odrody čajovníku (existuje aj malolistá odroda (zelený čaj) a stredno-listá odroda (čierny čaj)). Najčastejšie sa zbiera z dospelých čajovníkov, najlepšie ak z kra dorástli už do stromu. Čím staršie stromy, tým lepšie. Tie najstaršie (po čínsky gushu) majú tisíce rokov. Na výrobu čaju sa zbiera iba listový púčik s dvoma najmladšími lístkami.

Prvotný poloprodukt pri výrobe Pu erhu je maocha – surový čaj. Čaj sa po zbere ohrieva vo veľkých panviciach, aby sa zastavil proces oxidácie (proces shaqing 杀青). Potom sa valcuje, aby sa poškodili jeho žilky. Zázračné látky čaju tak vylezú na povrch lístkov. Čaj sa potom usuší pomalým sušením, aby sa nespustila fermentácia. Keď je vysušený, tak sa pretriedi podľa kvality, rýchlo sa sparí aby jemne zmäkol a lisuje sa do koláčov, tehiel, alebo hríbov.

Ak ste čítali moje dejiny čaju, tak viete, že čaj sa kedysi prevážal len zlisovaný. Aby sa ľahšie vyberala daň, cisársky dozorný úrad na obchodovanie s čajom, ktorý sídlil v Chengdu zaviedli tri tvary:

hríb (沱茶) 100g

tehla (砖茶) 250g

koláč (饼茶) 357g

Kým iné čaje sa dnes predávajú najmä sypané, pu erh sa stále lisuje do rôznych tvarov. Každý výrobca sa snaží nejak sa odlíšiť a tak sa stále vymýšľajú nové tvary. Tradične však existovali len tieto tri.

Dnes sa čaj lisuje strojmi, niektorí výrobcovia však používajú stále ťažké kamene. Hotový čaj sa volá zrejúci Pu erh (alebo aj surový, či zelený. Po čínsky shengcha).

V roku 1973 bol na Taiwane vyvinutý špeciálny proces fermentácie. Spracovaný zrejúci pu erh (shengcha) sa v nezlisovanom stave dá do špeciálnych fermentovacích miestností so stráženou nemennou teplotou. Zreje tu jeden, až dva mesiace. Profes fermentácie sa urýchľuje vlhčením, zamotávaním do látky, aby sa obmedzil prísun kyslíku, a premiešavaním. Počas fermentácie chodí majster neustále odoberať z čaju vzorku a zalieva si ho. Zalieva si 5g čaju na 3 minúty. Čaj tak vypustí všetky svoje dobré a aj zlé chute. Majster tak vie, kedy proces zastaviť. Kvalita čajov mnohých tovární sa odlišuje teda nie len kvalitou čajových lístkov, ale aj podla schopnosti majstra odhadnúť správny čas zastavenia fermentácie. Fermentácia sa zastavuje pomalým sušením. Tento čaj sa volá zrelý, alebo čierny (shucha 熟茶)

Čaje sa balia do ručne robeného papiera po kusoch a následne do opadanej kôry bambusu po 7 kusoch. Oba druhy balenia majú prísne pravidlá. Do papiera sa smie baliť iba dvoma spôsobmi: na 16 prehybov, alebo na kravatový štýl. Balenie do bambusu vyžaduje špeciálnu techniku, kde treba využívať ako ruky, tak aj nohy. Bez použitia nôh sa nedá zabaliť. Všetko sa robí ručne.

Oba druhy čaju pu erh sa dajú skladovať. Ak je zrejúci pu erh (sheng) z kvalitných čajovníkov, tak každym rokom stúpa jeho hodnota aj o stovky percent. Zrelý pu erh (shu) dvíha svoju hodnotu o desiatky percent. Oba sa dajú skladovať 30 až 50 rokov, podľa podmienok. Veľa Číňanov dnes berie kvalitný čaj ako investíciu. Nakúpi vkalitný čaj, zaplatí si špeciálne skladovacie pristory a po rokoch čaj predá s obrovským ziskom.

Čo znamená čaj z kvalitných čajovníkov?  Napríklad v čajovom lese na hore Jingmai (景迈山) má väčšina stromov tisíc až tisíc päťsto rokov. Chodím sem v rámci cesty Silvester v Číne. Čaj zberajú ľudia menšiny Bulan a kilo nespracovaného čaju dokážu predať za astronomických sedem a pol tisíc eur! Priamo na hore im preto postavili pobočku banky, oni však bankám neveria, peniaze si odkladajú doma. Kvôli veľkej vlhkosti hnijú a za slnečných dní je vidieť na ulici nie len sušiaci sa čaj, ale aj plesnivé bankovky. Ak sa tento čaj kvalitne spracuje do zrejúceho čaju a pod dohladom sa skladuje niekoľko rokov, má hodnotu desiatok tisíc eur.

Je Pu erh čaj na chudnutie?

Pu erh je zázračný čaj. Aspoň pre mňa. Pijem ho každý deň, najmä ráno. Podporuje trávenie a najlepší je hneď po zobudení. Naštartuje žalúdok a zobudí celý metabolizmus. Dosvedčí to aj môj otec, ktorý nedávno oslávil osemdesiatku a tento zvyk praktikuje už takmer desať rokov. Ja sa niekedy bez Pu erhu ani z postele nevyhrabem. Je ideálny aj po ťažkom jedle, alebo pri problémoch s trávením. No a dopomôže aj pri chudnutí? Tráveniu pomáha, ale na chudnutie je aj tak najlepší šport 🙂