Pandí hladomor

Ázia má jeden vzácny poklad. Ekonomickú rastlinu, ktorá svojím všestranným využitím dokáže vytiahnuť celé krajiny z chudoby. Využíva sa na milión spôsobov - ako papier, nádoba, textil i kurivo. Ako stavebný materiál. Je to dekorácia i burina. Je to tráva, drevo a oceľ. Je to jedlo. Je to aj symbol statočnosti a elegancie, ako i ušľachtilého muža. Ten je odolný, pružný a vytrvalý. Ako bambus! Ako je bambus dutý, ušľachtilý človek by mal vyprázdniť svoje srdce a uvoľniť v ňom miesto pre iných. Vyprázdniť svoju myseľ a uvoľniť v nej miesto pre poznanie. My dnes spoznáme bambus!

Sečuán je rajom bambusu. Rastie tu všade, nadivoko, i sadený, vyskytuje sa tu veľa druhov bambusu a vyrába sa z neho veľa vecí. No najmä - je obľúbenou pochúťkou. Nielen pre pandy, ktoré pochádzajú tiež zo Sečuánu, ale aj pre ľudí. Na bambuse sa živí aj pestrá paleta hmyzu; tieto červíky a chrobáky zase jedia miestni obyvatelia. Je to krásny kolobeh, ktorý chcem dnes ochutnať aj ja. Preto som sa vybral do mesta Qionglai v Sečuáne, kde ma čakajú jedlá ako z bambusu, tak z červíkov! Všetko si sám nazbieram, ak mi to teda neprekazí čínska vláda! Počas mojej návštevy má totiž niečo za lubom…
Bambus nie je jedna rastlina, je to široká skupina celoročne zelených tráv a v skutočnosti poznáme viac ako 1000, podľa niektorých zdrojov dokonca viac ako 1600 druhov bambusu. Bambus rastie na Zemi už 40 miliónov rokov, dnes je jeho prirodzeným domovom Čína, južná Ázia, Japonsko, Kórea a Austrália. V menšom počte rastie aj v subsaharskej Afrike a južnej Amerike, niektoré druhy zasahujú až do Severnej Ameriky, kde je považovaný za ohrozený druh ekosystému. Kanada a Európa nemajú žiadne prirodzené druhy bambusu, ale pestuje sa ako záhradná rastlina. Najpestrejšia prirodzená vegetácia bambusu je v Sečuáne. Vďaka unikátnym podnebným podmienkam tu rastie až 50 rôznych druhov bambusu a je tu aj najväčší bambusový les sveta. Vďaka bambusu tu je neuveriteľne čerstvý vzduch, bambus produkuje o 30% viac kyslíku ako stromy.

Bambus kvitne! Avšak veľmi zriedkavo, nepredvídateľne a veľmi dlho - v závislosti na druhu kvitne každých 65 až 120 rokov a kvitnutie trvá 28 až 60 rokov. Najdlhšie zaznamená kvitnutie bambusu trvalo 120 rokov! V takomto období kvitnú naraz všetky bambusy pochádzajúce z jedného rodiča bez ohľadu na geografickú polohu alebo klimatické podmienky. Začiatok kvitnutia teda spúšťa zrejme nejaký genetický budík v bunke rastliny, ktorý signalizuje presmerovanie všetkej energie na tvorbu kvetov a zastavenie rastu. Po odkvitnutí bambus umiera na obrovských plochách naraz. Celý tento proces, ako aj evolučné dôvody sú pre nás stále záhadou. V Číne je to symbol blížiaceho sa hladomoru. Čo občas bývala aj pravda, kvetmi bambusu sa totiž živia potkany, ktoré sa potom premnožia a ničia úrodu. Kvitnutie bambusu je veľmi nebezpečné aj pre pandy, ich jedálniček pozostáva iba z bambusu, musia preto nepretržite jesť, avšak po odkvitnutí pandy prídu o potravu a umierajú od hladu.
Našťastie dnes obdobie kvitnutia nie je, zber bambusu je veľmi jednoduchý, rastie totiž všade. Ako ho vykopať ma naučia moji známi, ktorí v tomto meste predávajú tisícročné vajíčka. Na jedlo sa zbiera niekoľko druhov bambusu, počas dnešnej sezóny, to znamená v júni, dorastajú akurát tri druhy. Líšia sa veľkosťou, tvrdosťou a aj spôsobom, akým sa pripravujú. Niektoré sa pridávajú rovno do jedla, iné sa opekajú, ďalšie sa zavárajú. Ale zber je vždy rovnaký.

Treba nájsť mladý bambus, ideálne okolo desiatich centimetrov, najviac však tridsať centimetrov, lebo potom už začne príliš tvrdnúť. Bambus sa vykope zo zeme s čo najdlhším koreňom. Celý koreň sa vykopať nedá, sú veľmi hlboké, takže v jeden moment sa treba rozhodnúť, že kopať sa už nebude a rovno bambus odlomíme. Na začiatku som naozaj poctivo a opatrne kopal každý jeden bambus, snažil som sa aby som ho neprelomil príliš skoro. Ale potom som zbadal, že domáci ho zberajú proste jedným švihom motyky do hliny. Kde bambus preseknú, odtiaľ ho vezmú.


Bambus vyrastá zo zeme už s plným priemerom dospelej rastliny, keď dorastá, rastie len do dĺžky, no jeho hrúbka sa už za život vôbec nemení. Preto sme našli ako veľmi hrubé, tak aj tenké bambusy. Zároveň je bambus jedna z najrýchlejšie rastúcich rastlín na zemi! Niektoré druhy bambusu rastú rýchlosťou 91 centimetrov za 24 hodín, čo je 1 milimeter za 90 sekúnd. Okrem toho, že rýchlo rastie, dokáže bambus vyrásť až do výšky 46 metrov a hrúbky 36 centimetrov - takto veľký bambus váži až pol tony. Preto sa bambus v Ázii používa aj na stavbách. Napríklad pri stavbe lešenia, ak je bambus dobre zviazaný, je štyrikrát silnejší ako oceľová konštrukcia. Bambus sa taktiež niekedy namiesto oceľových tyčí zalieva do betónu na spevnenie štruktúry. Je výrazne lacnejší a poskytuje rovnaké vlastnosti.
Do plnej výšky dorastie bambus za tri až štyri mesiace. Potom už nerastie ani do výšky, ani do šírky, iba sa vetví a objavuje sa lístie. Keďže bambus dorastá do plnej výšky takto rýchlo, skorší zber mladých bambusov nepredstavuje stratený rast ako pri výrube stromoch, ktoré do plnej výšky dorastajú desiatky rokov. Už trojročný bambus je vhodný na použitie vo výstavbe, pred použitím sa musí aspoň tri mesiace sušiť. No na rozdiel od stromov žije bambus krátko, už tretím rokom sa na rastline začína tvoriť huba, ktorá postupne preniká dnu, čo vedie k úpadku a rozkladu bambusu. Jeho životnosť tak je v rozmedzí piatich až ôsmych rokov. Na jedlo sa zberá už po niekoľkých dňoch od vyrašenia a sezóna mladého bambusu v Sečuáne trvá približne tri mesiace.




Bambus sme si uvarili v bambusovom lese, kde sme tú noc stanovali. Celé som to nakrútil do televízneho filmu, ktorý si môžete pozrieť v archíve. Pripravili sme si ho na dva spôsoby. Jeden druh bambusu sme dali do tlakového hrnca s ryžou, klobásou, sójovou omáčkou a korením. Druhý druh sme si ešte v šupke opiekli na ohni ako kukuricu, potom sme ho vylúpli a zjedli. Bambus je bohatým zdrojom proteínu. Jedia ho často budhisti, ktorí majú zakázané jesť mäso a bambus je dobrá náhrada. No treba si dávať pozor, surový bambus obsahuje malý obsah kyanidu. Niektoré druhy bambusu pri konzumácii vo väčšom množstve môžu byť až smrteľne jedovaté.




Bola to výborná večera, ďalší deň nás však čaká niečo, čoho sme sa obávame trochu viac. Vyberieme sme sa s našimi známymi zbierať bambusové červíky, ktoré si chceme pripraviť na ďalšiu večeru. Najprv nás však čaká rodinný obed so Sečuáncami… Ale o tom nabudúce.

Prednáška v Bratislave
Mám pre vás jednu pozvánku. Už zajtra, 1.12. bude mať moja mama prednášku v Bratislave. Zastavte sa.
Chcete sa pridať medzi členov či pozvať ma na digitálnu kávu?