Nie som dobrý manžel! Ale viem uvariť rebierka na sladkokyslo (+recept)
3 min read

Nie som dobrý manžel! Ale viem uvariť rebierka na sladkokyslo (+recept)

Nie som dobrý manžel! Ale viem uvariť rebierka na sladkokyslo (+recept)

Šanghajskí muži majú povesť poslušných manželov. Dokonca tých najposlušnejších v celej Číne. Manželkám odovzdávajú celú výplatu, starajú sa o deti, varia a upratujú… Všetky povinnosti domácnosti majú na svojich bedrách.

(prejsť rovno na recept)

Bol som skritizovaný

Aj ja som šanghajský manžel. Ale podľa miestnych štandardov nie bohvieaký.

Z času na čas mi je to aj vyčítané. Mal by som sa viac prispôsobiť kultúre mesta, v ktorom žijem – minimálne podľa mojej ženy. Ustúpil som. Dohodli sme sa, že sa naučím poriadne variť!

Ešte pred svadbou som varil čínske jedlá. Po svadbe mi však žena povedala:

Už sme svoji, môžem ti to povedať na rovinu. Varíš strašne. Už nevar.

Kto ste ženatý viete, že po rokoch sa priority menia. Aj ona zistila, že spravila chybu. Mala mi radšej povedať, aby som sa naučil variť lepšie! A nie, aby som prestal.

Nikdy nie je neskoro napraviť svoje chyby. Dohodli sme sa, že sa k vareniu vrátim. Teším sa na to, variť ma vždy bavilo a keď som pred rokmi dostal toto zhodnotenie, nuž nebudem klamať, bol som sklamaný.

Nie je recept ako recept

Čo však nemám rád, je rozhodovanie čo uvariť. Ťažkou úlohou je aj nájsť vhodný recept. Ak varíte podľa zlého receptu, budete mať zlé jedlo. Dohoda teda znie, moja žena každý večer vyberie jedno jedlo a nájde vhodný recept. Svokra ma naučí nakupovať na trhu (aby ma ako bielu tvár hneď „neošmekli“), ráno po ceste na kávu nakúpim potrebné potraviny a o večeru sa postarám. Po jedle samozrejme dostanem zhodnotenie. Tomu sa vyhnúť nedá, ako ste už asi pochopili, moja žena rada hodnotí.

Inak nakupovanie so svokrou na trhu je zábava, minule ma učila nakupovať kraby

Rebierka na sladko-kyslo

Prvú večeru už mám za sebou. Začali sme tradičným k šanghajským jedlom – rebierkami na sladko-kyslo. Je to jedna z najtypickejších k šanghajských pochúťok. Sladkokyslá chuť je obľúbenou chuťou Šanghaja. Šanghajčania nemajú radi slané a ani pikantné jedlá. Rovnako aj recept je od Šanghajčana, ak viete po čínsky, nájdete ho tu.

Ako som dopadol?

Úspešné rebierka, neúspešné sladkokyslé rebierka.moja žena

Podľa chuťových buniek rodenej Šanghajčanky neboli ani sladké a ani kyslé. Avšak boli dobré.

Recept

Potrebujeme

  • porciu rebierok
  • zázvor
  • kryštálový cukor
  • svetlú sójovú omáčku
  • tmavú sójovú omáčku
  • čínske žlté víno na varenie
  • čierny ocot

Svetlú sójovú omáčku, tmavú sójovú omáčku a čínske žlté víno na varenie môžete zakúpiť aj na Slovensku v ázijských potravinách. Môžete si pomôcť týmto obrázkom. Z ľava doprava: víno, svetlá vsójová omáčka, tmavá sójová omáčka a ocot.

Postup

  • Rebierka nekrájame na malé kúsky dlhé cca 10 cm.
  • Nakrájame zázvor a dáme ho do rozpáleného oleja.
  • Keď začne zázvor voňať, prihodíme nakrájané rebierka.
  • Za neustáleho miešania opekáme, kým mäso nezbelie.
  • Prisypeme kryštálový cukor. Číňania radi používajú veľké kryštály. Malo by sa prisypať približne 20 g cukru, množstvo však môžete prispôsobiť svojej chuti.
  • Opekáme, kým cukor na mäse nezhnedne.
  • Mäso v karameli zalejeme vriacou vodou (určite nie studenou, inak mäso stvrdne). Vody pridáme pod okraj rebierok, nemali by byť úplne ponorené.
  • Do vody pridáme 20 ml svetlej sójovej omáčky, 30 ml shaoxinského vína na varenie, 7 ml tmavej sójovej omáčky a štipku soli.
  • Mäso podusíme pod pokrievkou na malom plameni 40 minút.
  • Po trištvrte hodine mäso odokryjeme a na strednom plameni rýchlo miešame, aby sa voda úplne vyparila a zmes na mäse stuhla. Môžme ešte prisypať trošku cukru.
  • Keď je takmer všetka voda odparená, prilejeme čierny ocot a ešte niekoľko minút rýchlo miešame na prudkom ohni.
  • Hotovo

Kde som spravil chybu?

Sladkosť som stratil, keď som pridal príliš veľa vody a kyslosť preto, lebo som ocot pridal príliš skoro. Jeho chuť sa totiž rýchlo stráca. Na môj druhý pokus som napravil tieto chyby a mal som ako úspešné rebierka, tak aj úspešné rebierka na sladko-kyslo. Vyskúšajte si recept aj vy a napíšte mi výsledok. Chápem, že z Európy sa ťažko posudzuje ako by toto jedlo malo chutiť. Ak prídete na Prechádzky čínskymi rozprávkami, sľubujem, že vás naň vezmem.