Kuracie Kung Pao [história a recept]
3 min read

Kuracie Kung Pao [história a recept]

Kuracie kúsky Gongbao (celým názvom gongbaojiding (kung-pao ťi-ting) 宫宝鸡丁) je ľahko pikantná kuracia zmes s arašidmi, zeleninou a čili papričkami. Tradičná úprava tohto jedla, známeho po celom svete, pochádza z provincie Sichuan.

Pán Ding nevie jesť mäso

Kuracie kúsky Gongbao sa dostali prvýkrát na jedálenský stôl v čase mandžuskej dynastie Qing. Boli pomenované po miestokráľovi provincie Sichuanu Ding Bao-zhen (丁宝桢, 1875 – 1908), ktorý si obľúbil prudko opražené jedlá z bravčového alebo kuracieho mäsa v kombinácii s ostrými čili papričkami. Ding Baozhen mal vo veľmi zlom stave zuby, a tak nedokázal jesť vtedy bežné, tuhé mäso. Jedného dňa si vyšiel v prestrojení medzi svojich poddaných a narazil na malú, skromnú reštauráciu. Miestny kuchár mu predložil pokrm z jemne nakrájaného kuracieho mäsa, zeleniny a korenia. Kuriatko bolo krásne mäkučké a zrnká čierneho korenia v ňom opäť prebudili apetít k jedlu. Jedlo ho tak nadchlo, že miestneho kuchára pozval do svojho paláca aby sa stal jeho osobným kuchárom.

Pán Ding je povýšený

Po niekoľkých rokoch bol Ding Baozhen za svoje vojenské úspechy vymenovaný za palácového sekretára, v čínštine Ding Gongbao. Keď svoje povýšenie oslavoval, hostia boli unesení z pokrmu, ktorý im pripravil Dingov kuchár. Aj keď on sám jedlo jedával už desať rokov, nikdy mu nenapadlo vyprážané kuracie kocky pomenovať. Jeden z hostí preto navrhol, aby sa jedlo volalo rovnako ako jeho oficiálny titul. Bolo len otázkou času, než sa recept dostal von z palácovej kuchyne. Stal sa obľúbeným jedlom bežných ľudí po celej Číne a je to tak dodnes.

Pripravte si kuracie kúsky palácového sekretára:

Ingrediencie:

300 g kuracích pŕs

50 až 75 g arašidov

10 sušených čili papričiek (podľa chuti)

15 guľočok sichuanského korenia

kúsok zázvoru

  1. zväzok jarnej cibuľky (biela časť)
  2. mrkvy
  3. zelené alebo žlté papriky
  4. lyžice rastlinného, alebo arašidového oleja

Marináda na mäso:

  1. polievková lyžica arašidového alebo rastlinného oleja

min. 3 polievkové lyžice svetlej sójovej omáčky (všetky kuracie kocky sa musia v omáčke obaliť)

  1. vajce
  2. polievkové lyžice škrobu (na prípravu mäsitých jedál)

Zmes na zahustenie:

  1. polievkové lyžice svetlej sójovej omáčky
  2. polievková lyžica tmavej sójovej omáčky
  3. polievková lyžica ryžového octa

Pol deci (skôr podľa chuti) ryžového vína, alebo bieleho vína

  1. rovná polievková lyžica cukru (prášok)
  2. vrchovatá čajová lyžička škrobu

pár kvapiek sezamového oleja (nemusí byť)

Postup:

Prsičká očistíme, nakrájame na kocky a vložíme do misy. Pokvapkáme svetlou sójovou omáčkou, a dnu vylejeme rozšľahané vajce. Pridáme trochu oleja a všetko rozmiešame so škrobom. Dôkladne obalíme každú kocku a necháme odležať minimálne pol hodiny, aby bolo mäso krehké.

Medzitým si pripravíme zeleninu. Zázvor nasekáme na malé kúsky, jarnú cibuľku nakrájame na kolieska, mrkvu a papriku nakrájame na menšie kúsky.

Na oleji sprudka osmažíme čili papričky so zázvorom a sichuanským korením. Keď začne olej rozvoniavať, pridáme marinované kuracie kocky. Necháme ich dozlatista osmažiť a miešaním ich od seba oddeľujeme. Záleží len na vás, či si čili budete chcieť v zmesi nechať.

Opražené kuracie mäso vyberieme von z panvice a na zvyšnom oleji restujeme arašidy. Následne ich vyberieme a pridáme k mäsu. Na panvici nakoniec opražíme mrkvu s paprikou (môžeme priliať aj trochu vody, aby mrkvička predtým zmäkla). Keď je zelenina hotová, vysypeme do panvice mäsovú zmes s arašidmi a premiešame. Do takto pripravenej mäsovo-zeleninovej zmesi prilejeme zahustenú zmes a krátko podusíme, aby sa čiastočne skaramelizovala. Nakoniec zľahka pridáme nasekanú jarnú cibuľku. Podávame s jazmínovou ryžou.

Malá zaujímavosť nakoniec

V čase Kultúrnej revolúcie bol názov jedla zakázaný a tak mu ľudia hovorili Hongbao jiding (rýchlo osmažené kuracie kocky), alebo Hula jiding (kuracie kocky s restovanými papričkami). Maoistom sa totiž nepáčil imperialistický pôvod tohto názvu. Ten bol opäť rehabilitovaný až v osemdesiatych rokoch 20. storočia.

Poznámka: Fotografie v tomto článku sú z fotobanky a nefotil som ich ja.

O autorke

Autorka kulinářského okénka 棵爱思 je nejen vystudovanou sinoložkou, ale hlavně zapálenou kuchařkou a pekařkou. Již před lety si předsevzala, že pozná všechny chutě Číny. Na čínskou kuchyni nahlíží s jistou zvídavostí a zejména ji baví recepty s příběhem. Současně se nenechá ošálit, a pro čtenáře vybírá ty pokrmy, které mají šmrnc a mohly by tím pádem uspokojit i ten nejnáročnější mlsný jazýček.