Kultúra pitia alkoholu v Číne
7 min read

Kultúra pitia alkoholu v Číne

Kultúra pitia alkoholu v Číne

Alkohol je v čínštine farebný. Slovným spojením Červený alkohol sa v čínštine nazýva víno. Nie len červené, ale aj biele víno. Je to skôr hovorový názov, spisovne sa víno povie doslova „alkohol z hrozna“. Pred slovné spojenie „alkohol z hrozna“ sa potom pridáva znak červený alebo biely, podľa toho o aké víno sa jedná. Lenže tak vznikajú veľmi dlhé slová a ľudia majú tendenciu skracovať. A tak každé víno je proste „červený alkohol“. Okrem toho biele víno sa v Číne neteší veľkej obľube. Hoci Číňania dnes pijú veľmi veľa vína, v podstate im až tak veľmi nechutí, minimálne mnohí nevedia rozoznať dobré víno od zlého. Víno pijú Číňania preto, že je červené. Červená farba je farba šťastia a osláv. Žiadny tradičný čínsky alkohol nie je červený, a tak sa importované červené víno stalo ideálnym adeptom na dôležité udalosti. Okrem toho nesie punc luxusu, väčšina vína je importovaná a relatívne drahá.

Vo veľkých mestách sa vzťah Číňanov k vínu začína pomaly meniť a naozaj mu začínajú prichádzať na chuť. Spolu s tým ako sa ho učia piť, tak sa dostáva do Číny aj biele víno. Stále však v Číne vládne veľký nepomer, na desať fliaš vína v Číne pripadá len jedna fľaša bieleho a zvyšných deväť je červených.

V Číne existuje aj biely alkohol, ten neoznačuje víno, ale pálenku. Čínske pálenky majú medzi 35° až 60° alkoholu, podobne ako u nás. Avšak v Číne sa pálenky nerobia z ovocia, ale väčšinou zo zmesí ryže, kukurice a obilnín. Ďalej sa delia podľa presného zloženia a technológie výroby.

Pálenky s veľkým obsahom kukurice sú bežné skôr na severe Číny a často silne zapáchajú. Veľmi špecifickú chuť čínskej pálenky, na ktorú si my ťažko zvykáme, Číňania považujú za dobrú. Niečo ako u nás zapáchajúce syry, Číňania ich tiež nevedia vystáť.

palenica

Na juhu Číny sa zase pálenky robia viac z ryže. Takéto pálenky bývajú oveľa lahodnejšie a bez silného zápachu. Chutia takmer ako jemná vodka. Podobne ako u nás, aj v Číne je najlepšia pálenka tá domáca.

Najslávnejšia značka pálenky je Maotai, najlacnejšia fľaška originálneho Maotai sa pohybuje okolo 6000 korún. Tá pochádza zo sériovej výroby z Maotai továrne. Naozaj slávny Maotai je z rovnomennej dediny a je vyrábaný z miestnej vody, počet fliaš je silne obmedzený. Takýto Maotai sa pohybuje v desaťtisícoch, až státisícoch korún. Fľaška takejto pálenky je skôr dlhodobá investícia, ktorá sa časom zväčší, než že by to bolo bežné pitie. Na bežné pitie na severe Číny je skôr pálenka erguotou. Je to alkohol ľudu, dve deci pálenky stoja dvadsať korún a predávajú ju v každom obchode. Na obale má veľkú červenú hviezdu nad pekinským Námestím nebeského pokoja a príšernú chuť aj zápach.

Po červenom a bielom alkohole v Číne existuje aj žltý alkohol, alebo čínske žlté víno. Chutí podobne ako naše bylinkové aperitívy. Vyrába sa z ryže, prosa, pšenice a aj byliniek. Obsah alkoholu je tesne nad 10 percent. Tak ako naše víno, aj čínske žlté víno sa delí na suché, polosuché, sladké a veľmi sladké. Žlté víno sa bežne pije ohrievané, podobne ako naša medovina a pije sa najviac na juhu Číny v okolí Šanghaja. V iných častiach Číny sa pije málo.

Najviac konzumovaný alkohol v Číne je pivo. V Číne existujú desiatky značiek piva, najznámejšie je Qingdao, ktoré sa vyrába v rovnomennom meste na severe Číny. Čínske pivo sa od toho nášho líši tým, že má menej alkoholu a oveľa menej výraznú chuť. Nám chutí takmer ako voda. Je však aj preto veľmi dobré na zahriatie smädu počas horúceho dňa. Osvieži, ale neopije. Za svoju jemnú chuť vďačí aj prímesi ryže. Existujú aj remeselné pivá, ktoré využívajú lokálne odrody klasu. Napríklad v Tibete sa vyrába tibetské pivo z miestnej obilniny qinke, ktorá sa nikde inde na svete nenachádza.

Číňania alkohol znášajú horšie ako my. Veľmi veľa aziatov je na alkohol vyslovene alergických a mnohým stačí jeden pohárik a už sú pripití. Je preto bežnú praxou, že si napríklad pred obchodným rokovaním ľudia dávajú tabletky na odbúravanie alkoholu, aby sa tak skoro neopili. Počas čínskych obchodných jednaní sa totiž pije veľa a bežne sa pije do nemoty. Najmä na severe Číny, kde je kultúra alkoholu veľmi silná. Ba dokonca sa stala až veľkým problémom. Nepiť na obchodnom jednaní na severe Číny je absolútne neprípustné. Mnohí si tu tak odolnosť voči alkoholu postupne vypestovali. Na takýchto pijatikách sa bežne mieša všetok alkohol dokopy. Začína sa pálenkou, potom sa pije víno a nakoniec sa večer dobehne s pivom. V očiach Európanov je to barbarstvo, no v očiach Číňanov je to znak dobrého hostiteľa.

Pálenka rovno do krku

V Číne je taktiež bežné, ži si ľudia alkohol do reštaurácie prinesú sami. Väčšina reštaurácii za to neúčtuje ani žiadny poplatok. Reštaurácie ponúkajú primárne jedlo, aj keď alkohol majú v ponuke, ľudia môžu konzumovať svoj. Klienti si so sebou nosia najmä vína a pálenky, pretože ponuka reštaurácii býva obmedzená.

Byť hostení na čínskom obchodnom rokovaní môže byť niekedy veľmi riskantné. V Číne je totiž úlohou hostiteľa hostí opiť. A to čo najviac. Úspešná hostina je taká, ktorú ukončí to, že hosť odpadne a musia ho odniesť domov. Lenže keďže odolnosť Európanov voči alkoholu je v Číne notorický známa, majiteľ firmy vždy na hostiny berie zástup obchodníkov, ktorých jedinou úlohou je klienta opiť. Ako by tvrdili, vy síce vypijete viac alkoholu, ale my máme dostatok zamestnancov na to, aby sme vás porazil! A veruže to tak aj často dopadne.

Chilly kotejl

Pitie alkoholu je v Číne dôležitý rituál priateľstva, ale ako už je zrejmé z predchádzajúcej časti, aj uzatvárania obchodu. A má určité pravidlá. Pije sa z malých pohárikov. Prvý prípitok býva skupinový, potom sa pije v pároch alebo v trojiciach. Ľudia sa navzájom vyzývajú na prípitok. Bez prípitku sa väčšinou vo väčšej spoločnosti nepije. Po štrngnutí musí človek pohár vypiť na ex a ideálne prázdny pohárik ukázať tomu, s kým si pripíjal. Ten mu to opätuje. Pri samotnom štrnganí Číňania hrajú aj hru, ako tomu druhému vzdať čo najväčšiu poctu. Robí sa to tak ,že pri štrngnutí sa vždy snažia štrngnúť o pár milimetrov pod okraj pohára toho druhého. Naznačujú tým, že si ho veľmi vážia. O tento prejav úcty sa však vždy snažia obaja zároveň, a tak sú to preteky, komu sa to podarí.

Ak pijeme vo váženej spoločnosti, je dobré pri pripíjaní držať pohár dvoma rukami. Alebo to aspoň naznačiť. To isté platí, aj keď niekto do pohárika dolieva. Dolievať treba stále, nechať na stole stáť prázdne poháre je neslušné. Zároveň človek nedolieva najprv sebe, ale vždy ľuďom naokolo. Medzi jednotlivými prípitkami sa vždy hojne je. Aj preto takéto hostiny trvajú hodiny.

No rovnako dôležité ako samotné zvyky je aj vedieť, kedy sa nemajú použiť! Priateľ by sa mohol uraziť, ak by sme nástojčivo dodržiavali zásady slušnosti. Vyjadrovali by sme tým, že nám nie je blízky a chceme si ho držať od tela. Pretože priatelia by si mali byť rovnocenní. Ak sa teda ide piť alkohol do kamarátskej spoločnosti, vždy je lepšie byť radšej sám sebou a na prísne čínske normy nemyslieť. Tie ponechajme na obchodné rokovania a hostiny.

Ak na takejto hostine nakoniec hostiteľ zahlási, že sa jedná o posledný prípitok, opäť si pripijú všetci a tým sa hostina končí. Ak je nálada dobrá, ide sa piť ďalej. S výnimkou veľkých miest ako Peking a Šanghaj však v Číne nie sú bary veľmi populárne. Piť sa chodí do karaoke barov.

Karaoke bary v Číne, ale aj v celej Ázii, sú organizované skôr ako hotel. Zákazníci prídu na recepciu, objednajú si súkromnú izbu, zaplatia minimálnu útratu a čas, ktorý tam chcú stráviť. Väčšinou karaoke bary ponúkajú menšie izby pre troch až piatich ľudí, až po veľké izby kde sa zmestí aj tridsať ľudí. V rámci izby si klienti väčšinou zaplatia aj veľké množstvo alkoholu, ale niekedy si môžu nejaký alkohol priniesť aj samostatne. Karaoke bary sú bežnou zábavou Číňanov, ktorí na rozdiel od nás neradi tancujú, za to strašne radi spoločensky spievajú. KTV bary, ako sa prezývajú, sú neuveriteľne populárne po celej Číne, dokonca po celej Ázii, a medzi všetkými vekovými vrstvami a pohlaviami.

Existujú aj karaoke bary, ktoré sa zameriavajú primárne na mužskú klientelu, častokrát podnikateľov a okrem alkoholu si klienti platia aj dievčatá. Tie v zásade neponúkajú sexuálne služby, ich primárnou úlohou je robiť mužom spoločnosť. Samozrejme, mnohé sú ochotné mimo svoju pracovnú dobu poskytnúť aj sexuálne služby.

Dievčatá v karaoke baroch s klientmi spoločne spievajú, pijú, a snažia sa ich čo najviac opiť. Primárna úloha dievčat je postarať sa o to, aby sa muž cítil dobre a aby sa zabavil. Čím viac klienta opije, tým lepšie.

Aj napriek tomu, že Číňania vydržia piť menej ako my, ich pijatiky bývajú naozaj divoké. Zároveň je to však vždy komplikovaná spoločenská hra, z ktorej človek môže vyjsť ako víťaz, ale aj ako porazený.