Popis
Výroba čaju puer
Čaj puer sa zbiera z dospelých veľkých čajovníkov, ktoré z kra dorástli až do stromu. Čím staršie stromy, tým lepšie. Tie najstaršie (po čínsky gushu) majú stovky, niektoré aj tisíce rokov.
Prvotný poloprodukt pri výrobe pueru je maocha – surový čaj. Prípravou a aj vlastnosťami je podobný zelenému čaju. Na jeho prípravu sa však nezbierajú len mladé lístky ako pri zelenom čaji, ale aj staršie. Čaj sa po zbere ohrieva vo veľkých panviciach, aby sa zastavil proces oxidácie. Na rozdiel od zeleného čaju však neprebieha následné sušenie na horúcom vzduchu. Puer totiž musí ďalej zrieť, a tak nesmie prísť o všetky enzýmy. Potom ako sa čaj zbaví vlhkosti pomalým sušením na slnku, rýchlo sa znova naparí aby zmäkol a lisuje sa do koláčov, kociek, tehiel, alebo hríbov – to sú rôzne tvary, ktoré ovplyvňujú jeho chuť. Dnes sa lisuje strojmi, niektorí výrobcovia však používajú stále ťažké kamene. Čaj sa archivuje a je možné ho piť až keď má niekoľko rokov. Čím je starší, tým je lepší a drahší. Tento čaj sa prezýva zelený puer.
- lisovanie kameňom
- lisovanie kameňom
Existuje však aj zrýchlený spôsob fermentácie s prímesou prirodzených baktérií. Takýto čaj nemusí ležať niekoľko rokov. Skladovanie mu však neprekáža, ale taktiež nezvyšuje jeho cenu. Tento čaj sa prezýva zrelý puer. V rámci mojich zájazdov v Yunnane si môžete vyrobiť aj svoj vlastný zelený puer. Získate tak archivovateľný čaj, ktorého cena každým rokom rastie.
Príprava
Najprv treba odlomiť malý kúsok čaju z lisovaného koláča. Ideálne je odlomiť okolo troch centimetrov čaju. Ak máte radi silnejší čaj, alebo plánujete veľa nálevov, môžete aj viac. Naopak, ak chcete čaj slabý, odlomte menej. Používa sa na to špeciálna čajová ihla, avšak nôž postačí. Lístky sa zalejú deväťdesiat, až deväťdesiatpäť stupňovou vodou na dve až tri minúty, podľa preferencií. Čaje majú väčšinou tmavočervenú farbu a výraznú vôňu. Je možné pripraviť niekoľko nálevov, väčšina puerov má veľmi dlhú výdrž.
Dovoz čaju
Čaje vozí na Slovensko Michal Butor. Chodí priamo za farmármi a snaží sa podporovať lokálnych ľudí, nie veľké firmy. Čaje môžete ochutnať aj v jeho stánku hradbách oproti Dómu Sv. Martina v Bratislave (jeho facebook).