Čínske jedlo je plné harmónie. Znie to ako klišé, no verte mi, nie je. V číne sa snažia o harmóniu vo všetkom. Vo vzťahoch, športe, práci, rodine… A hlavne jedle. I keď na juhu ľudia jedia inak, než na severe, ich stravovanie má jeden spoločný znak. Štýl stravovania je riadený princípmi čínskej medicíny. Túto tradíciu majú tak hlboko zakorenenú, až si množstvo Číňanov ani neuvedomuje, že sa podľa nej vlastne riadi.
Jedlo a zdravie
Chute jedál by sa mali kombinovať tak, aby sa navzájom harmonizovali. No nie len chute, v harmínii treba držať aj ich energetickú hodnotu. Jedlá sa delia na teplé a studené. Neoznačuje sa tak ich reálna teplota, ale ich energetický charakter, či telo zahrejú, alebo ochladia. Nie je to však také jednoduché, pretože napríklad ich tepelný charakter sa dá zmeniť spôsobom tepelnej prípravy, alebo dochucovaním. Aj preto sa Číňania radi držia kuchárskych kníh. Recepty sú stavané tak, aby škodlivé, či príliš silné vplyvy jedál na organizmus anulovali. Pri niektorých receptoch sú naopak ich charakteristiky umocnené. Pretože v očiach čínskej medicíny je choroba narušením rovnováhy a harmónie tela. Preto sa stravujem takými jedlami, ktoré tú harmóniu zase nastolia. Priorita nie je, aby jedlo bolo v harmónii. Ale aby naše telo bolo v harmónii.
Jedlá sa pripravujú na zlepšovanie zdravia, prevenciu ochorenia, riešenie prvých symptómov, liečenie ochorenia, na boj proti vedľajším účinkom drastickej liečby, na získanie síl po chorobe, na opravu poškodení spôsobených chorobou.
O tom, ako Číňania harmonizujú jedlá som rozprával aj vo videoblogu o jedení krabov

Tak napríklad v zime si aj Číňan dá slepačí vývar, tak ako u nás. Rovnako si ho dá aj pri prechladnutí. Pretože telo zahreje. A to má potom silu bojovať s prechladnutím. No zima namáha trávenie, pretože trávenie je vlastne spaľovanie, a tým pádom oheň. Preto Číňan nenamáha svoje trávenie čajmi, alebo ťažkými jedlami, keď je prechladnutý. Nemyslím tým čaje bylinkové, lebo tie by Číňania nazvali skôr „polievkami” a rozhodne ich počas prechladnutia pijú. Najmä zázvorové.
Čomu sa Číňania vyhýbajú, je jedenie surových jedál. Napríklad surovej zeleniny. Nepripravená zelenina je totiž energeticky veľmi studená a opäť namáha náš tráviaci oheň. Rovnako by sa to však nemalo preháňať s vyprážanými, fritovanými a na ohni opekanými vecami, pretože tie sú naopak veľmi teplé. No ak tieto dve veci skombinujeme, problém je vyriešený. Takže k slanine vždy šalát 🙂
Ako vyzerajú čínske raňajky? Dozviete sa v tomto videoblogu

Jedlo a chuť
Podľa chuti sa jedlo delí na sladké, kyslé, horké, slané a ostré. No chuť, to nie je len pôžitok. Horká chuť je v Číne studená a vplýva na srdce, kyslá je studená tiež a vplýva na pečeň, studená slaná a vplýva na obličky. Ostré jedlá sú teplé a vplývajú na pľúca. S sladkými jedlami je to zložitejšie. Delia sa na dve skupiny, neutrálne až teplé, ktoré zdraviu prospievajú. Napríklad oriešky, sladkasté mäsá atď. Druhou skupinou sú sladké jedlá, ktoré sú studené, najmä ovocie, cukor, med atď. Prvá skupina vplýva skôr na žalúdok, druhá na svaly.
Okrem harmónie chutí musí existovať aj harmónia farieb. Preto sú čínske jedlá veľmi farebné, obsahujú rôzne zeleniny a správny stôl by mal byť ako dúha rôznych chutí.
Rovnako s tým aj súvisí čínsky spôsob stolovania. V Číne nemá každý stravník svoje jedlo. Je sa pri okrúhlom stole a v strede sú naskladané všetky jedlá, tie sú spoločné. Iba tak predsa každý človek ochutná zo všetkého, iba tak bude mať sladké, slané, horké, kyslé, štipľavé, červené, zelené, žlté, fialové, biele počas jedného obeda. Objednávať v reštaurácii je umenie, ktoré nie každý ovláda.
Jedno a rovnováha
Človek nemusí poznať staré zázračné recepty, aby sa stravoval podľa princípov čínskej medicíny. Liečenie jedlom má niekoľko základných zásad a dajú sa dodržiavať aj bez toho, aby človek jedol čo len jediné čínske jedlo. Tieto zásady sú naozaj jednoduché, ale zároveň sa veľmi ťažko dodržiavajú.
Jedzme prirodzene, vyhýbajme sa príliš upravenému jedlu, ale aj priveľkému množstvu surového jedla, jedzme podľa sezóny to, čo práve rastie. Príroda vie najlepšie čo a kedy nám ponúka. K jedlu si sadnime, jedzme na pokojnom mieste, na jedenie sa sústreďme a nenechajme sa vyrušovať. Jedzme pomaly a dobre prežúvajme. Nepreskakujme jedlá počas dňa. Po jedle si oddýchnime. A hlavne, jedzme a pripravujme jedlá v dobrej nálade. Číňania vedia, že aj kuchár dokáže preniesť svoju energiu do jedla. Preto ak bude to isté jedlo variť nešťastný a šťastný kuchár, jedlá budú chutiť úplne inak. A inak budú aj vplývať na človeka.
(Článok o čínskom jedle a medicíne vyšiel v časopise Alpha medical, na publikovanie na mojom blogu bol upravený a skrátený)
Ďalšie články o jedle na mojom blogu:
- Aj chuťové bunky zbližujú národy
- Krevety z oleja
- Nie je knedlička ako knedlička
- Slávne ryžové slíže z malých kotlíkov
- Nie som dobrý manžel! Ale viem uvariť rebierka na sladkokyslo (+recept)
- Čo jedia Číňania a čo my?
- Kuracie Kung Pao [história a recept]
- Čínske jedlo a zdravý život
- Čínske jedlo – kde a ako sa stravovať
- Ochutnávame ryžu tisícov chutí
- Videoblog: Výlet na jazero Yangcheng, domov čínskych krabov
- Videoblog: Raňajky v lotosových poliach a najdlhší vodopád v Číne
- Čínske jedlo na Slovensku