Tengchong

Ako sme vyrábali čínske nudle

Kedysi dávno utekal čínsky cisár cez Yunnan. Vyhladnutý a takmer bez síl niekde uprostred Yunnanu narazil na malú dedinu. V dedinke zbadal tohto utrápeného muža dedinčan a hneď ho pozval k sebe na jedlo. Rozhodol sa, že sa oňho postará a pripraví mu niečo na posilnenie. Veľa toho doma nemal a tak zobral čo bolo. Špeciálne Yunnanské ryžové rezance ersi, paradajky, trošku udenej šunky, listovú zeleninu a miestne koreniny. Všetko zmiešal na panvici dokopy a pre umierajúceho, vysileného cisára pripravil to najlepšie, čo v skromných podmienkach vedel. Cisár bol ale jedlom absolútne nadšený. A to tak veľmi, že dedinčanovi povedal, toto jedlo zachránilo cisára. A tak sa aj volá dodnes. Miestna špecialita v meste Tengchong, ale aj v cele provincii Yunnan, s krásnym názvom „Jedlo, ktoré zachránilo cisára“. My sme sa rozhodli, že sa naučíme ako ho pripraviť. A ako vidíte podarilo sa nám to! Ale poďme po porade, my sme totiž počas  hľadania stratených svetov začali priamo vo výrobni na spomínané ersi – ryžové rezance, ktoré sú pre toto jedlo základom.

Na okraji mesta Tengchong sme navštívili malú továreň na ryžové rezance ersi a erkuai. Jedná sa o tú istú ingredienciu, ak sa však volajú ersi, sú v tvare nudlí. Ak sa volá erkuai, jedná sa o malé pásiky z toho istého cesta. Cesto vyrobené z ryže sa musí štyridsať krát prelisovať cez (dnes už automatický) lis. Z lisu vychádza cesto v tvare hrubých nudlí a tie sa znova hodia zvrchu do stroja. Toto sa opakuje až štyridsať krát a potom idú na plochý lis. Spolu s cestom je do stroja potrebné hádzať aj maslo, aby sa cesto nelepilo. Po dlhom páse vychádzajú krásne tenké zlisované pásy. To na konci krája jedna paní na menšie pásy, a tie prehadzuje cez zabradlie aby uschli. Následne sa rozhodne, čo sa z nich pripraví. Ak ersi, tak idú na špeciálny krájač, kde sa nakrájajú na tenuliké nudle a opäť sa zavesia. Ak sa z nich robia erkuai, tak sa nakrájajú na menšie štvorce a tie sa poskladajú ako malá utierka. Pre tento tvar sme sa rozhodli aj my. Z výrobne sme išli priamo do miestnej reštaurácie, kde nás pán kuchár naučí, ako jedlo správne pripraviť.

Nejedná sa o nič komplikované. Ako to v čínskej kuchyni býva, najdôležitejšie sú dobré ingrediencie a dobrá príprava. O Ingrediencie sme sa postarali.Čerstvé nudle, zelenina zo zahrádky a výborná údená šunka. Nuž ako ako všetko krájať a ako to následne všetko pekne pripraviť nás naučil miestny kuchár.

Jedlo ktoré zachránilo cisára ale nebola jediná dnešná pochúťka. Išli sme si natrhať aj lotosové listy, ktoré nám miestna pani vypražila. Výborné jedlo k pivu. A pri trhaní listov sme sa zoznámili aj s deťmi z miestnej školy. Nuž a po obede si miestni chlapi pochutnali na tradičnej yunnanskej vodnej fajke.

Bamboome s.r.o.
IČO: 48291391
DIČ: 2120136128
Budmerice 819, 900 86

Newsletter

  • Všetky fotografie, texty, design a obsah stránok sú dielom Pavla Dvořáka a vzťahujú sa na nich autorské práva. V prípade záujmu o licencovanie fotografií, či textov prosím napíšte na pavel@cestycinou.sk
  • Zájazdy sú realizované cestovnou kanceláriou Bamboome s.r.o., ktorú založil Pavel Dvořák. Bamboome s.r.o. je poistená zákonným poistením proti úpadku a vie poskytovať všetky garancie bežných CK.